Dobrodošli u Vinariju Rossi

VINARIJA

NJEGOVANI VINOGRADI

Vina obitelji Rossi proizvode se od vlastitog grožđa koje se uzgaja na preko 12 hektara samostalno zasađenih, suvremeno uređenih i pažljivo njegovanih visokokvalitetnih vinograda. Vinogradi su smješteni na devet lokacija u okolici sela Bajkini: Kod škole, Liškovac, Brzomilo, Brianovica, Finida, Konopišće, Babušea gornji, Babušea donji, te Monte d'Oro.

Osobitost ovoga terroara je da se na vrlo uskom području nalaze čak četiri vrste zemlje: crvena, siva, crna i bijela. Svaka zemlja daje osebujnu notu pojedinoj sorti vina koja iz nje raste, a osim toga različita tla kompenziraju vremenske uvjete. Sušne godine u pravilu daju bolje prinose s bijele i sive zemlje, a kišne godine s crvene, te su razne vrste tla tako uravnotežavajući faktor koji čuva kvalitetu berbe.

Unutar obitelji, vještina rada s lozama se prenosi s generacije na generaciju.

SUVREMENA VINARIJA

Na samom ulazu u vinariju nalazi se rustikalna dvorana za degustacije s 40-tak sjedećih mjesta u kojoj gosti mogu uživati u vinima i destilatima i kušati tipična istarske delicije kao što su pršut i sir.

Posjetiteljima je na raspolaganju iskusni sommelier koji ih može provesti kroz čitavu vinariju. Iza dvorane za degustacije je prostor vinoteke u kojoj su izloženi proizvodi vinarije i destilerije, a zatim slijedi vinarija u užem smislu riječi. U prvoj dvorani vinarije sazrijevaju vina u hrastovim bačvama.

U velikoj dvorani vinificiraju se svježa vina u inoks bačvama.

O modernoj tehnologiji unutar vinarije i specifičnostima proizvodnje više se može saznati vođenim obilaskom.

Godišnja proizvodnja vina obitelji Rossi iznosi oko 100.000 litara. Oko četiri petine te količine prodaje se na domaćem tržištu -- Istri, Kvarneru, Zagrebu i Dalmaciji. U sezoni je veća potražnja u priobalju, a zimi uglavnom u Zagrebu i Rijeci.

Izvozi se u brojne zemlje (Slovenija, Crna Gora, Srbija, Austrija, Njemačka, Poljska, Nizozemska, Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kina). Kako se kvaliteta proizvoda sve više prepoznaje i traži, izvozne količine postojano rastu iz godine u godinu.

VRHUNSKA VINA

Vina obitelji Rossi su na najbolji način predstavnici onoga što se može nazvati spojem tradicije i novog razmišljanja o vinarstvu. Njihov poseban, gotovo ljubavnički odnos prema tradicionalnim, autohtonim istarskim vinskim sortama ono je što njihove proizvode čini posebno zanimljivima. Jer obitelj Rossi se istinski trudi da od domaćih sorti naprave vina koja se s užitkom piju u čitavom svijetu.

Osobitost ovoga terroara je da se na vrlo uskom području nalaze čak četiri vrste zemlje: crvena, siva, crna i bijela. Svaka zemlja daje osebujnu notu pojedinoj sorti vina koja iz nje raste, a osim toga različita tla kompenziraju vremenske uvjete. Sušne godine u pravilu daju bolje prinose s bijele i sive zemlje, a kišne godine s crvene, te su razne vrste tla tako uravnotežavajući faktor koji čuva kvalitetu berbe.

U vinariji se koriste najmodernije preše i ruljače kako bi ubrano grožđe u najkraćem vremenu i bez gubitaka otpočelo s fermentacijom.

Sva svježa vina se nakon fermentacije pretaču i vinificiraju u hlađenim inox bačvama.

Malvazija Templara i Chardonnay imaju dužu maceraciju i miješanje na grubom talogu. Nakon fermentacije vino se ne pretače odmah nego ostaje u istoj bačvi i miješa se sa talogom tijekom 6 mjeseci.

Sva crna vina nakon fermentacije ostaju na maceraciji cca 5-6 tjedana, u pažljivoj nadziranim uvjetima. To je osjetljivi postupak koji većina vinara izbjegava zbog rizika od gorčenja vina ako se ostavi u maceraciji malo duže nego što treba, no ako se vrlo pažljivo provede tada se dobije maksimum specifičnog okusa pojedine sorte. Nakon toga se preša i stavlja na dozrijevanje u drvo.

Potom sva vina prolaze kroz kompletnu automatiziranu liniju za punjenje, zatvaranje i etiketiranje boca.

U završnom ciklusu proizvodnje, vina odležavaju određeni vremenski period u bocama kako bi dostigla optimum kvalitete.

VINA OBITELJI ROSSI

U ponudi obitelji Rossi su tradicionalna istarska vina Malvazija Istarska, Muškat žuti, Teran, Cabernet sauvignon, Chardonnay, te Rosé.

LIMITIRANA IZDANJA

Limitirano izdanje Malvazija Templara je Grand Cru obitelji Rossi, malvazija koje dobiva iz loza starih 50-130 godina koji se nalaze se na mikro lokaciji Finida, na brežuljcima uz crkvicu "Božje polje" gdje su nekad obitavali templari, čuveni po svojim vinima.

Početna