Dobrodošli u Vinariju Rossi

Dobrodošli u Vinariju Rossi

Kada je davne 1885. godine Federico Rossi odlučio kupiti komad plodne zemlje na brežuljku ponad rijeke Mirne kako bi na njemu zasadio prve čokote terana i malvazije, nije ni slutio da će se njegovi potomci u petom koljenu još uvijek baviti vinarstvom, štoviše, da će autohtone istarske vinske sorte i rakije dovesti do profesionalnih enoloških vrhunaca. Na tom vinorodnom imanju, s kojeg puca pogled na smaragdno zelenilo Istre, blistav Jadran i snjegovite Alpe, vrijedni prapraunuci Luka, Marko i Filip pod vodstvom oca Marina i majke Ines danas marljivo rade. Nije ni čudo stoga kakvu su lepezu višestruko nagrađivanih proizvoda tijekom vremena iznjedrili: uz nadaleko poznata vrhunska vina i tradicionalne istarske rakije, upravo su stvorili i vlastiti gin i vinjak (brandy).

Obitelj rossi

Marljivu i gostoljubivu osmeročlanu obitelj Rossi čine otac Marino, gorljivi poljoprivrednik koji od malih nogu uživa u polju i vinogradima, majka Ines koja je inženjerka vinarstva i tri sina, od kojih je Luka završio studij vinarstva, Marko studira strojarstvo a Filip pohađa srednju ekonomsku školu. Uz njih je i nono Federico, oličenje inspiracije i iskustva, koji sa svojih 87 godina i dalje zaljubljeno njeguje svoje loze, te nona Giovanna i teta Antonia koje brinu za kuću i ukućane.

Delikatna destilerija

U najdubljem, trećem dijelu vinarije smještena je destilerija u kojoj se nalazi profesionalni kotao, veličinom primjeren pažljivom radu, koji omogućuje odličnu kontrolu nad procesom. U jednom prolazu, kroz četverostruku destilaciju, dobije se lagani, blago ali dubinski aromatičan, posve čisti proizvod bez primjesa i eteričnih ulja.

Nakon destilacije, iskorišteni kom se koristi za gnojenje zemljišta, što ekološki zaokružuje proizvodni proces koji ne stvara otpad.

Bezkompromisne rakije

Većina današnjih proizvođača rakija za bazu svojih rakija uzima industrijski proizveden etilni alkohol koji je znatno jeftiniji, što im omogućuje znatno niže troškove proizvodnje i nižu tržišnu cijenu uz višestruko veću zaradu. Takvo zakidanje na kvaliteti osnovnog sastojka se često pokušava prikriti korištenjem živopisnih i atraktivnih aroma. U današnje vrijeme u kojem je cijena bitan tržišni faktor takve rakije često dobro prolaze na tržištu, no poznavaoci će lako prepoznati razliku. Osim toga, tako dobiven proizvod nije prirodan.

Za razliku, baza od koje obitelj Rossi radi rakije je posve prirodna i temelji se isključivo na dropu (komu) koji je nusproizvod vlastite proizvodnje vina. Zbog toga se kom za vino ne preša jako nego umjereno, kako bi u smjesi ostalo dosta mošta koji obdaruje rakiju njezinom punoćom okusa. Nakon toga kom se stavlja na fermentaciju od mjesec do mjesec i pol dana te potom destilira. Tako se dobiva rakija komovica, baza svih ostalih rakija Rossi, četiri puta redistilirana kako bi se zaokružila punoća i elegancija okusa. Na isti način se dobija i čista sortna rakija lozovača od Žutog Muškata.

Rakije obitelji Rossi su rakije za znalce, za one koji mogu osjetiti razliku u kvaliteti između umjetnih površno aromatiziranih rakija i tradicionalne, zrele, prirodne rakije, dubinski prožete aromom.

To su bezkompromisne rakije najveće kvalitete, višestruko nagrađivane zlatnim medaljama na porečkoj Vinistri, i platinastom medaljom za najbolju bisku.

Vrhunski opremljeni proizvodi

Kako sa vinima, tako i sa destilatima, Rossiji žele stvoriti proizvod koji osim neupitnom kvalitetom samog sadržaja, i u estetskom pogledu može ravnopravno stajati uz bok najboljih svjetskih proizvođača. Pažljivo se biraju dobavljači i modeli boca, stilovi i materijali čepova, te tiskare i realizatori dizajna. Nerijetko se elementi za jedan proizvod dobavljaju od par usko specijaliziranih vrhunskih proizvođača iz nekoliko različitih zemalja svijeta. Cilj je napraviti proizvod savršen u svakom pogledu, proizvod s dignitetom, dostojan znalca i prikladan kao vrijedan poklon za svaku priliku. Proizvod koji će ponosno predstavljati i Vižinadu i Istru i Hrvatsku.

Nerijetko se pojedini elementi dobavljaju od nekoliko specijaliziranih vrhunskih proizvođača iz različitih zemalja svijeta kako bi se sklopili u proizvod savršen u svakom pogledu, proizvod s dignitetom, dostojan najzahtjevnijih konzumenata i prikladan kao svaršen poklon za svaku priliku -- proizvod koji će na kvalitetom predstavljati i Vižinadu i Istru i Hrvatsku.

Radno vrijeme

Otvoreno svaki dan od 11:00 do 19:00

Razvoj poslovanja

Osamdesetih godina 20. stoljeća vinarstvo postaje glavna komercijalna djelatnost obitelji Rossi. Veće količine vina su plasirane u Sloveniju gdje je porasla potražnja za kvalitetnim vinima iz Istre.

Devedesetih godina velike količine rinfuznih vina otkupljuje veletrgovac u Trstu. U tom periodu Rossiji pojačavaju proizvodnju domaćih rakija te stvaraju Bisku, Medenicu, Eukaliptus i Orahovac.

Izmjenom milenija i otvaranjem novog stoljeća, pod motom "nije bitna kvantiteta nego kvaliteta" Rossijevi strateški ulažu u inovativne tehnologije i brendiranje svojih proizvoda.

Kao svoj cilj vide stvaranje vina i destilata vrhunske kvalitete, njihovo pozicioniranje u sam vrh premium segmenta domaćeg i stranog tržišta, te postuliranje obiteljskog brenda Rossi kao pojma kvalitete vina i destilata.

Vina obitelji rossi

U ponudi obitelji Rossi su tradicionalna istarska vina Malvazija Istarska, Muškat žuti, Teran, Cabernet sauvignon, Chardonnay, te Rosé.

Vina:
6 x Malvazija Istarska obitelji Rossi je kristalno bistro vino plemenite zelenkasto žute boje. U mirisu se osjeća cvijet bagrema i voćne note jabuke te šljive i marelice. Umjerenih je kiselina, zaokruženo i harmonično. Izvrsno će se sljubiti s jelima na bazi morskih plodova, bijelog mesa te uz laganije sireve, na temperaturi od 10-12°C.

Serviranje

Najbolje servirati na temperaturi 10-12°C uz ratatouille te ostala jela od kuhanog i pečenog povrća.

Gin

Nostromo Wine Gin hommage je istarskim moreplovcima koji su se krajem 19. i početkom 20. stoljeća otisnuli u svijet. Vjeran svojoj tituli vođe palube, Nostromo nije samo svjetski putnik, nego i povratnik. Stečenim iskustvom i mirodijama s pet kontinenata sada oplemenjuje ono najdragocjenije što ima kod kuće - vrhunsko istarsko vino. Tako nastaje Nostromo Wine Gin, jedinstven spoj najboljeg što svijet i Istra mogu dati.

Istarski terroir ovog osebujnog pića očituje se prvenstveno u osmerostrukom destilatu malvazije istarske. Otisnete li se pak s Nostromom na putovanje okusa, otkrivat ćete slojeve pažljivo odabranih nota. Prvo će Vas dočekati miris borovice, korijandra i narančine kore, a na slijed note suhog cvijeća nadovezat će se sladić te anis u tragovima. Toplina i punoća okusa odmah odaju rasni karakter gina, a malo ugodne gorčine s primjesom zvjezdastog anisa aftertaste su pustolovine koji još dugo traje i pamti se.

To je naš Nostromo. Vrhunski gin od vrhunskog istarskog vina.

Smještaj

Obitelj Rossi posjetiteljima i gostima nudi smještaj u dva apartmana kategorije četiri zvjezdice. Svaki je primjeren za smještaj četiri do šest osoba. Apartmani su dio slikovitog obiteljskog imanja s kojeg se u zelenilu Istre jasno vide draguljasti gradići Oprtalj, Kostanjica, Grožnjan, Buje, Nova Vas, Brtonigla i Umag, gorje Alpe, plavetni Jadran, a kad je bistar zrak čak i zgrade na talijanskoj obali. Gosti mogu računati na i na dodatnu ponudu: obilazak vinograda, vinarije i destilerije, vođene degustacije vina, te degustacije autohtonih istarskih jela.

Kontakt

Bajkini 16, 52447 Vižinada, Istra